Lööki kastikkeet – suomalaisia makuja Kujalan tilalta – kokkaavaisi

¦Kaupallinen yhteistyö Kujalan tilan kanssa ¦

Perämeren suurimmassa saaressa Hailuodossa sijaitsee Kujalan tila, joka valmistaa kastikkeita, joihin olen itse täysin rakastunut. Nämä maankuulut kastikkeet ovat onneksi rantautuneet myös Etelä – Suomen kauppoihin, joten niitä saa ainakin K -ryhmän kaupoista. Itse Kujalan tilan historia ylettyy aina tuonne 1500 luvulle asti. Lihakarjan kasvatus on ollut 1900 -luvulla suurin eilinkeino Kujalan tilalla ja sitä on tehty jo 1970 -luvulta asti. Kymmenisen vuotta siitä eteenpäin, saatiin kunnon, lämmin navetta käyttöön vanhan kivinavetan tilalle, joka oli ollut pystyssä jo vuodesta 1790.

”Niin hyviä, että pakko saada näitä lisää”! – asiakas

Nykyään tilalla on 100 emolehmää, jotka laiduntavat vasikoiden kanssa merenrannalla. Erikoisuutena on merenrannalla kasvanut luonnonlaidunliha, joka myydään suoraan tilalta. Lihan suoramyynti aloitettiin vuonna 2013 ja nämä Ritvan Herkun maankuulut Löökikastikkeet tulivat tilalle vuonna 2014 ja siitä on lähtenyt kastikkeiden hurja nousu ihmisten ja kuluttajien tietoisuuteen. Lisäksi suoramyyntinä ovat makkarat, säilykkeet, ohra- ja kauraryynit ja kaurahiutaleet.

Mitä sitten mahtavat olla nämä maankuulut Löökikastikkeet?

Lööki -sana itsessään on oululainen murresana, joka tarkoittaa sipulia. Noin parikymmentävuotta sitten lempeiden Löökikastikkeiden luoja Ritva Heiskari, sai idean Oulun valkosipuliyössä ja alkoi kehittää kastikkeita, jotka ovat täysin lisäaineettomia ja valmistettaisiin aurinkoenergialla. Ne ovat lähiruokaa parhaimmillaan ja ovat täten myös terveellisempi vaihtoehto, kuin moni muu kaupan kastikkeista. Itse valitsen harkiten erilaisista tuotteista ne mistä itse pidän.

”Siis mitä ? Ai näillä voi myös paistaa ? – toinen asiakas ihmeissään 

Nämä Löökikastikkeet eivät olleet vain minun mielestä hyviä, vaan perheeni ja kaikki maistaneet ovat kysyneet, että mistä näitä saa. Maku on kaikissa tietysti erilainen, mutta se on aito, eikä maistu yhtään teolliselta. Ulkonäkö näyttää ensinäkemältä hieman salaatinkastikkeelta, mutta se on paljon paksumpaa, kuin antaa ensinäkemältä ymmärtää. Näitä voi käyttää ihan mihin tahansa. Salaatteihin, lämpimienruokien lisukkeeksi, lihan, kalan,  jälkiruoan kanssa, leipien päälle tai marinadeihin. Todella monipuolinen kaikenkaikkiaan. Alla näette vielä videon, missä käytän Löökiä burgeriin.

cropped-img_20190410_142359_9391-5.jpg  Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s