Karjalan muikkupiirakat – kokkaavaisi

on

¦Kaupallinen yhteistyö Puruveden Savukala Oy ¦

Puruveden Savukala Oy on suomalainen perheyritys ja perustettu vuonna 1992. Ohjenuorana ovat suomalaisuus ja laatu, jotka toteutuvat erinomaisesti superior-laatuisissa kalatuotteissa. Ammattitaitoiset työntekijät ja laadukkaat raaka-aineet kohtaavat tuotteissa ja laatua ei ainoastaan nää, vaan sen haistaa ja sen maistaa. 

Miksi sitten teen Puruveden Savukalan kanssa yhteistyötä? Vastaus on hyvin yksinkertainen. Suomalainen perheyritys, joka kovalla työllä tuottaa aivan upeaa superior -laatuista kalaa sekä muikkujen, että savukalojen muodossa. Sitä pitää tukea ja siksi toivonkin, että pääkaupunkiseudulla herättäisiin kokeilemaan näitä herkkuja.

Terveisiä täältä Etelä – Karjalasta. Savitaipaleella olen valmistellut erinomaista suomalaista perinne herkkua, joka kruunataan Puruveden Savukalan muikuilla. Muikut tulevat puhdasvetisestä Saimaan koillisosassa sijaitsevasta Puruveden järvialtaasta. Järvi on tyypiltään nuottaruoho-tyypin järvi ja äärimmäisen kirkasvetinen ja puhdas. Muihin muikkuihin verrattaessa se on väritykseltään selkeästi hopeisempi ja koska muikut ovat suurimman osan vuodesta syvemmällä, kuin keskimääräisesti muualla se on normaali muikkua D-vitamiinipitoisempi ja pehmytruotoisempi. Tämän itsekin totesin, kun testasin muikkuja ensimmäistä kertaa. 

”Itäisessä – Suomessa tiedetään nämä muikut parhaiten, eikä muita muikkuja ole olemassa tai niistä ei tarvitse puhua, koska käsitys Puruveden muikut on mikä pitää kokea ja maistaa.” – yli 50 vuotta vannonut Puruveden muikkujen nimeen

Itse Karjalan piirakan tuntee jokainen. Se on perinteinen suomalainen leivonnainen, jonka ohuen ruiskuoren sisällä on riisipuuroa useinmiten. Sillä on Euroopan unionin suojattu nimisuoja, kuten Puruveden muikuillakin. Mikä sitten Karjalanpiirakasta tekee aidon, eikä tavanomaisen riisipiirakan? Ensinnäkin Kuoritaikinassa on vettä, suolaa, ruis -ja/tai vehnäjauhoja. Täyte usenmiten riisi -tai ohrasuurimoista tehtyä puuroa. Kuoritaikina kaulitaan mahdollisimman ohuiksi eli käytännössä läpikuultaviksi ympyränmuotoisiksi kuoriksi, jonka pitää halkaisijaltaan olla 10 – 24 cm ja sen päälle levitetään täyte 1 – 2 cm :n etäisyydelle reunoista ja reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle, niin että piirakka jää keskeltä avoimeksi. Nämä ovat määräävät tekijät Karjalanpiirakalle. Se täytyy vielä mainita, että Savonlinnassa Karjalanpiirakoiden päälle laitetaan pieniä suolamuikkuja. Yhdistämällä nämä kaksi erinomaista herkkua saadaan aikaan uskomaton makuelämys, jota en kyllä ole ennen maistanut.

*Muikut olen saanut Purunveden Savukalalta yhteistyön merkeissä

¦ noin 15 kpl  ¦40 minuuttia ¦ keskitaso ¦ ei lisättyä sokeria, kananmunaton, pähkinätön ¦ lapsilta 5 / 5 ¦

Ainekset:

Taikina:

2 ½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl vettä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

Riisipuuro:

2 dl puuroriisiä

7 ½ dl täysmaitoa

1 tl suola


½ pnt tuoretta tilliä

1 kpl sitruunanmehu

2 – 3 rkl smetanaa

Lisäksi: 50 g sulatettua voita ja Puruveden Savukalan muikkuja

Valmista näin:

 1. Mittaa maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
 2. Huuhtele puuroriisi ja lisää kattilaan. Keitä välillä sekoitellen, kunnes puuro on paksuhkoa ja puolikypsää, sillä puuro paksuuntuu vielä jäähtyessään.
 3. Lisää lopuksi suola ja anna jäähtyä.
 4. Sitten Ruistaikina. Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää sitten vesi ja öljy. Vaivaa tasaiseksi. Pistä hetkeksi taikina kelmuun odottamaan huoneenlämpöön.
 5. Sillä aikaa hienonna tuore tilli ja sekoita se smetanan ja sitruunanmehun kanssa. Lisää lopuksi seos riisipuuron sekaan.
 6. Kauli taikina ruisjauhoja käyttäen noin 3 – 4 mm paksuideksi levyksi. Painele taikinasta mukia tai muottia apuna käyttäen noin 7 – 8 cm kokoisia ympyröitä.
 7. Ohenna kukin ympyrä vielä pulikkaa käyttäen, niin että siitä tulee läpikuultava ja sen 10 – 24 cm kokoinen. Kelmulla voit tarvittaessa suojata valmiita kuivumiselta. Itse huomasin, että kunhan jauhoja on niin sekin riittää. 
 8. Levitä täytettä taikinalevyn keskelle soikion muotoiselle alueelle. Kääntövaraa pitää jättää silti 1 – 2 cm. Aloita kääntäminen nostamalla kummankin puolen taikina täytteen päälle, niin että se jää keskeltä avoimeksi. 
 9. Rypytä reuna käyttämällä etusormia ja paina kevyesti keskeltä aina päihin asti. Korkeimmat taikinahuiput voi aina painaa alas, etteivät pala kuumassa grillissä tai uunissa. 
 10. Karjalanpiirakat paistetaan 250 – 300 °c ja noin 10 – 12 minuutin ajan. Grillissä voit käyttää pizzakiveä tai parilaa.
 11. Lopuksi sivele piirakat vielä sulatetulla voilla ja tarjoa Puruveden Savukalan muikkujen kera. Ripottele vielä tuoretta tilliä päälle ja nauti. Enjoy!

cropped-img_20190410_142359_9391-5.jpg  Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s