Kyssäkaalikeitto ja rapusalsa – kokkaavaisi

on

Resepti herkulliseen kyssäkaalikeittoon tulee tässä. Monille varmasti tuntematon kaali on hieman naurista ja lanttua maultaan muistuttava kyssäkaali. Sitä voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaitossa ja tällä kertaa se luonnistui keittoon erinomaisesti. Kyssäkaalikeiton kaverina on tarjolla rapukauden kunniaksi herkullinen rapusalsa, joka kruunaa kokonaisuuden. Keitto on täyttävä ja erittäin ruokaisa. Voin kuvitella sen kanssa syötävän tuoretta leipää, joka dipataan keittoon. Nälkä tulee pelkästä miettimisestäkin.

” Nälkä tulee pelkästä miettimisestäkin.” – kokkaavaisi

Kokeilkaa siis seuraavaksi kyssäkaalia ja siitä tehtyä keittoa. Yllätys elementtinä voin nimetä ehdottomasti mangon, joka tässä on soseen muodossa ja soveltuu ehkä yllättäen kyssäkaalin kaveriksi. Juustoisuutta keitto saa Västerbotten juustosta. Käytin itse kiinalaisia ravunpyrstöjä, jotka Äyriäistukku tuo Suomeen. Rakastan näitä ravunpyrstöjä tilliliemessä. Niitä kannattaa olla aina kaapissa valmiina, sillä ikinä ei voi tietää, kun ravunhimo yllättää. Liemi mitä käytin keittoon on Soocin Ö-liemi ja makuna ovat paahdetut juurekset. Toimii hyvin ja antaa erinomaisen maun keittoon ja kokonaisuuteen. Keitto sisältää myös pienehkön potkun, joka tulee punaisesta, vihreästä ja keltaisesta chilistä. Ei silti liian tulinen. Ottakaa siis kokeiluun. – kokkaavaisi

¦ neljälle hengelle ¦1 tuntia 30 minuuttia ¦ helppo ¦ gluteeniton, pähkinätön, laktoositon¦ lapsilta 5 / 5 ¦

Ainekset:

Keitto:

2 – 3 kpl kyssäkaalia

2 kpl salottisipulia

3 kpl valkosipulinkynsiä

1 rkl öljyä tai voita

1 l Sooci – paahdettua juureslientä

200 g Västerbotten juustoa, raastettuna

6,6 dl / 2 prk kuohukermaa

3 kpl tuoreen mangon sosetta

2 kpl vihreää chiliä, silputtuna

4 dl tillirapujen lientä

Rapusalsa:

2 prk Äyriäistukun tilliliemiravunpyrstöjä

2 rkl osterikastiketta

1 tl vaaleaa siirappia

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

(1 rkl musta-valkosipulimajoneesia, ei välttämätön, mutta antaa hienostuneen sekä paahteisen maun)

1 kpl punaista chiliä, pilkottuna

2 kpl keltaista chiliä, pilkottuna

1 kpl kevätsipulipuntin vihreätvarret, ohuena renkaana

Valmista näin:

  1. Aloita valmistamalla mangosose. Kuori ja pilko mangot sekä soseuta ne. ( Muista poistaa kivi ) Kaada ravut valumaan siivilään ja muista säästää liemi talteen!
  2. Pilko valkosipulinkynnet, salottisipulit sekä vihreä chili pieneksi kuutioiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa ja paista sipuleita ja vihreää chiliä hetken aikaa, kunnes ne saavat väriä.
  4. Lisää kattilaan kuoritut ja pilkotut kyssäkaalit. Kääntele ja anna kaalien saada hieman väriä. Lisää paahdettu juuresliemi ja valutettujen rapujenliemi.
  5. Keitä kaaleja noin 20 minuutin ajan, niin että ovat pehmentyneet.
  6. Sillä aikaa voit pilkkoarapusalsan chilit pieneksi ja kevätsipulinvarret ohuiksi renkaiksi. Muut raaka-aineet voit sekoittaa valutettujen rapujen kanssa.
  7. Seuraavaksi laita toiseen kattilaan kerma ja anna sen kuumentua ihan kiehuvaksi. (Varo ettei kerma tule yli!) Kun kerma on kuumaa ja hieman saostunuteli paksumpaa, laita raastettua Västerbotten juusto sinne sekaan ja miedonna lämpötilaa keskilämmölle.
  8. Kun kyssäkaalit ovat pehmenneet, laita keitto blenderiin tai tehosekoittimeen ja aja ihan tasaiseksi. Kaada puolet keitosta sitten toiseen astiaan ja lisää blenderissä olevan keiton joukkoon tekemääsi mangososetta. Aja taas tasaiseksi ja yhdistä astiassa olevaan keittoon. Maistele välillä keittoa, että tiedät sen maun.
  9. Tässä vaiheessa voit lisätä juustoisen kerman muun keiton joukkoon. Sekoita hieman, että kaikki raaka-aineet sekoittuvat.
  10. Tee tässä vaiheessa rapusalsa loppuun. Yhdistä marinoidut ravut ja chilit sekä kevätsipulinvarret ja sekoita.
  11. Nauti kyssäkaalikeitto rapusalsan kanssa. Enjoy!

cropped-img_20190410_142359_9391-5.jpg Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

2 Comments Lisää omasi

  1. Kyssäkaali on mulle varsin uusi tuttavuus, mutta heti kun laitoin ekan kerran, ihastuin. Yleensä syön kalan kanssa ja voin vain kuvitella miten hyvin se sopii ravuille.

    Liked by 1 henkilö

    1. kokkaavaisi sanoo:

      Hei Hanna-Kaisa ! Upeaa, että käytät kyssäkaalia 😊 uskon, että se sopii myöskin kalalle erinomaisesti. Sitä pitäisi vain uskaltaa käyttää enemmän varsinkin näin, kun satokausi on parhaimmillaan.

      Tykkää

Jätä kommentti