Paras gluteeniton focaccia – Kokkaavan isin perheblogi

on

Tämä focaccia on gluteeniton sekä vegaaninen. Se on hieman ohuempi verrattuna tavanomaiseen focacciaan, mutta maultaan sitäkin parempi. En kokenut sitä ollenkaan kuivaksi tai siinä ei ollut vaaraa tunteesta jäädä kurkkuun kiinni. Itse rakastan focacciaa ja itseasiassa, kun Tia aikoinaan sitä ensimmäisen kerran teki se jäi meille vakioleiväksi mitä tehdään silloin tällöin. Lapset syövät sitä sellaisenaan, mutta aikuiseen makuun on ehdottomasti oliiviöljystä ja tummasta balsamicosta tehty dippi, johon kastetaan focacciaa. Se on vain jotain uskomattoman nautinnollista. Sanotaan, että ei tämä kaikkein terveellisimmästä päästä ole, mutta välillä pitää nauttia.

”Gluteeniton & vegaaninen focaccia ei sisällä myöskään kananmunaa”!

Tia on meillä mestari tekemään enemmänkin leipomuksia ja minä olen se, joka panostaa enemmän siihen suolaiseen. En kieltämättä muutenkaan oikein pidä hirveän makeasta. Suolainen on se mun juttu. Leipomisessa on myös se vaikeus, että siinä täytyy noudattaa millintarkasti ohjetta ja määriä. Itse olen enemmänkin sellainen, joka tykkää vähän soveltaa ja laittaa makuja paljon, riippuen tietysti mitä tekee. Siksi kokit ja keittiömestari ilmaisevat asian hyvin selkeästi sanoen, että he eivät ole mitään leipureita, vaan kokkeja. Aivan alunperäinen ohje on peräisin Liemessä -blogista. Tian mukaan ohje ei oikein toiminut sellaisenaan, joten siksi hän halusi vähän lisätä jauhoja ja tavanmukaan tietysti muutenkin muokkasimme sitä omannäköisemmäksi.

Focacciassa korostuu erilaiset vahvat maut, kuten timjami.

¦ neljälle hengelle ¦30 minuuttia ¦ helppo ¦ vegaaninen*, gluteeniton, kananmunaton ¦

Ainekset:

3 dl vettä

8 dl Kotimainen gluteenittomia jauhoja

25 g tuoretta hiivaa

1,5 tl suolaa

1/2 dl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa tai siirappia*

Päälle:

1 dl oliiviöljyä

2 kpl valkosipulinkynsiä, murskattuna

2 rkl kuivattua timjamia

sormisuolaa

Valmista näin:

  1. Ripottele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita ja anna sen liueta. Sekoita joukkoon myöskin hunaja, öljy ja suola. Lisää gluteenittomia jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa taikina käsin tai yleiskoneella 5 – 10 minuuttia. Kohota vielä liinan alla 30 minuuttia.
  2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele se reippaasti öljyllä. Kumoa taikina ja levitä se painelemalla käsin pellille. Kohota liinan alla vielä toiset 30 minuuttia.
  3. Murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne öljyn joukkoon. Sekoita ja halutessasi voit hieman porata sauvasekoittimella. Se sitoo öljyn ja tuoreen valkosipulin paremmin yhteen. Painele kuoppia leipään sormin ja valele valkosipuliöljyllä. Ripottele päälle vielä runsaasti kuivattua timjamia sekä sormisuolaa.
  4. Paista 250 asteisessa uunissa 10 – 12 minuuttia. Halutessasi voit uunista oton jälkeen vielä hieman sivellä öljyllä. Nauti ihan sellaisenaan tai dippaamalla oliiviöljystä ja tummasta balsamicosta tehtyyn dippiin. Se jos joku on fantastisen hyvää!

Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s