Kylmäsavuporo-gorgonzolakeitto – Kokkaavan isin perheblogi

Tervetuloa seuraamaan Kokkaavan isin perheblogia, myös somessa!

Moi kaikille! Tällä viikolla maistatin töissä porokeittoa, jonka kanssa oli vähän extraa tarjolla timjamiöljyn, appelsiinihillon ja krutonkien kera. Olen miettinyt tätä maistatusta kaupoissa ja voi olla että olen tällä hetkellä ainoa, joka saa maistattaa ja tarjota maistiaisia asiakkaille ihan kaupan sisällä. Voin toki olla väärässäkin, mutten ole nähnyt pitkiin aikoihin maistatuksia missään muualla, kuin Tapiolan Herkussa. Täytyy todeta, että tätä reseptiä on pyydetty multa paljon tällä viikolla ja onkin upea huomata se, että ihmiset uskaltavat maistaa. Sama huumorin hetki kertaantuu melkein joka asiakkaan kohdalla, kun maski on tiellä ja pitäisi jotenkin saada maistiainen suuhun. Onneksi ihmiset ovat vaikeista ajoista huolimatta hyvällä tuulella ja hyvinkin positiivisia kaupassa kävijöitä.

Porokeiton kanssa tarjottiin krutonkeja, appelsiinihilloa sekä timjamiöljyä.

Itse porokeiton reseptissä mietin myytäviä tuotteita lisämyynnin kannalta ja että maun balanssi on kohdallaan. Sopivasti suolaisuutta ja makeaa vähän siihen kylkeen. Nyt on parhaimmillaan satokauden appelsiinit, veriappelsiinit, puoliveriappelsiinit, klementiinit jne.. Suomalaisia Granlidin omenoitakin kannattaa suosia. Päädyin tekemään hilloa Bruno -appelsiineista. Siihen tarvitaan vain vähän vettä, appelsiinien hedelmäliha sekä hillosokeria. Ei siis mikään mahdoton tehtävä. Hillo tuo sen makeuden keittoon ja sitä voi tarjota aina nokareen keiton kaverina. Tuoreet appelsiinit ovat valtavan mehukkaita ja siksi hyvinkin makeita, mutta myös hieman hapokkaita.

Culinari tuotteet ovat kotoisin Suomen Ivalosta ja ovat todella laadukkaita. Yllä näette käyttämääni kylmäsavuporon paistinsiivua, joka soveltuu keittoon hyvin tuoden ihanan pienen savuisen vivahteen sekä pohjoisen makumaailman. Oikealla puolella olevassa kuvassa on rosmariinileipää, joka on omapaistoleipä ja sopii todella hyvin keiton kanssa tarjottavaksi.

Brunot ovat nyt tuoreimmillaan, joten niitä kannattaa myös hyödyntää. Timjamiöljy valmistuu tuoreasta timjamista sekä oliiviöljystä. Alta löytyy parhaan porokeiton ohje, mitä olen ikinä maistanut. Gorgonzolajuustoa voitte käyttää, mutta kannattaa muistaa, että reseptiä saa aina muuttaa omanmielen mukaiseksi.

¦ neljälle hengelle ¦ 40 minuuttia ¦ helppo ¦ gluteeniton, laktoositon, pähkinätön ¦

Ainekset:

1 l vettä

2 rkl riistafondia

1 pkt Koskenlaskija savuporo

100 g Culinari kylmäsavuporon paistisiivua

4 dl kuohukermaa

2 kpl valkosipulinkynsiä

2 kpl salottisipulia

1 tl mustapippuria

100 g gorgonzolajuustoa

50 g voita

Saosta tarvittaessa: 1 dl kylmää vettä ja 2 rkl maizenaa

Talvinen porokeitto on fantastinen ja helppo arkiruoka, johon jää koukkuun. Suosittelen kokeilemaan!

Valmista näin:

  1. Pilko sipulit pieneksi ja kuutioi kylmäsavuporon paisti. Laita sipulit kuumaan kattilaan paistumaan. Lisää sitten kuutioitu kylmäsavuporo, voi ja mustapippuri.
  2. Kun sipulit ovat saaneet väriä, lisää vesi ja riistafondi.
  3. Anna keittyä hetken aikaa. Lisää joukkoon pilkottu Koskenlaskija savuporojuusto sekä gorgonzolajuusto ja vähennä lieden lämpötilaa keskilämmölle.
  4. Kun nestettä on hieman keittynyt kasaan, lisää kuohukerma ja anna sen hiljalleen porista ja saostua. Jos keitto on silti liian löysää, niin saosta se tilkalla kylmää vettä ja maizenaa.
  5. Tarjoa tuoreen leivän kera, kuten rosmariinileipä.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_20200326_112137_1551.jpg

Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s