Suomalaista lihaa – poron ulkofileen valmistus – kokkaavaisi

Riista-aika on nyt parhaimmillaan ja sekä poroa että hirveä saa joka kaupasta. Poro on varmaan maailman puhtainta lihaa ja siksi sillä kannattaa huoletta herkutella. Itse olen valmistanut sekä sisä -ja ulkofileetä. Se on maku kysymys kummasta tykkää enemmän, mutta itse olen tykästynyt tähän ulkofileeseen enemmän. Osasyynä voi olla, että se on helppo valmistaa, koska on tasapaksu.

″Parasta syömääni poroa! Miten sen valmistit″ ? — Rotisseur -seuran jäsenet Pirkanmaalta.

Siinä ei ole ainuttakaan kalvoa, kuten taas sisäfileissä saattaa olla. Se ei tosin sisäfileissäkään vaikuta makuun tai suutuntumaan. Jokatapauksessa lihana poro on yksi pehmeimmistä lihoista ja se, että sitä löytyy lapista ja pohjoisesta on suomalaisille etuoikeus saada tätä lihaa. Kannattaa jouluksi käydä hankkimassa tätä herkkua. Itse ostin viime vuonna juurikin ulkofileetä ja oli kyllä herkkua! Moni tietysti pelkää sitä, ettei onnistu paistamisessa, mutta ei hätää.

Olen päivittäin neuvonut asiakkaita poron valmistuksessa ja he ovat tulleet jälkeenpäin kertomaan, että onnistuivat siinä. Alta löytyvä ohje kertoo siis kaiken mitä poron ulkofileen valmistukseen tarvitset.

¦ neljälle hengelle ¦ 15 minuuttia ¦ helppo ¦ ei lisättyä sokeria, maidoton, kananmunaton, pähkinätön, gluteeniton ¦ 

Ainekset:

2 kpl poron ulkofileetä

25 g voita

suolaa

mustapippuria

Valmista näin:

  1. Kuumenna uuni 50 °c .
  2. Ota poronfileet huoneenlämpöön ja mausta suolalla sekä pippurilla kummaltakin puolelta. Anna levätä 1 tunnin ajan huoneenlämmössä.
  3. Kuumenna pannu ja heitä voi pannulle. Paista fileitä yksi kerrallaan aina 1,5 minuuttia / puoli. 
  4. Paiston jälkeen nosta ne astiaan tai vuokaan ja siirrä 50 °c uuniin.
  5. Anna poronfileiden vetäytyä 10 – 15 minuuttia.
  6. Uunin lämpötila on niin alhainen, ettei liha enää kypsy, vaan se vetäytyy ja pysyy läpimänä uunissa. Itselläni pysyi täysin samanlaisena jopa 5 tuntia, joten jouluksi hyvä vinkki.
  7. Tarjoa Lööki – kastikkeen kanssa tai Paahdettu maa-artisokkapyree kanssa.

cropped-img_20190410_142359_9391-5.jpg  Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

 

Jätä kommentti