Kylmäsavuporo-puikulavuoka – Kokkaavan isin perheblogi

Tervetuloa seuraamaan Kokkaavan isin perheblogia, myös somessa!

Hei kaikille! Idea tähän erinomaiseen loppuvuoden herkulliseen kotiruokaan tuli Lapista. Poro on sellainen raaka-aine, että sitä ei oikein voi enempää kehua. Se on raaka-aineena, niin erinomainen, että luottelenkin sen yhdeksi parhaimmista lihoista maailmassa sekä maultaan, että rakenteeltaan. Tässä vuokaruoassa en sentään filettä käyttänyt, vaan Lapin lihan kylmäsavuporoa, joka on itsessään myös parempaa, kuin erinomaista. Jos kumminkin haluat vinkkiä fileiden paistamiseen, niin klikkaa näistä: ulkofileen valmistus & sisäfileen valmistus.

”Onko poro teille tuttu raaka-aine?”

Poroa saa kylmäsavuna ihan ympäri vuoden, kuten myös tuoreita pakasteesta. Nyt loppuvuodesta saa kumminkin vielä paremmin poroa, vaikka tottakai porontuotantokin on aina rajallista. Jos jouluksi haluatte jotain extra herkkua ja hyvää, niin suosittelen paneutumaan poroon. Jos et syö muuta lihaa, niin poro saattaa olla poikkeus. En tiedä onko se totta, mutta kuulin, että jotkut vegaanit syövät poroa? Tiedän että kuulostaa erikoiselta, enkä nyt ala siihen ottamaan mitään kantaa.

Poro-puikulavuoan päälle ripotellaan kaurajauhoja.

Ohje on itsessään helppo toteuttaa ihan kotikeittiössä. Siinä on reippaasti makua ja suutuntuma on miellyttävä. Vaikka perunoita tuleekin, niin vuoassa maistuu reilusti, myös poro, eikä vain peruna. Kerman ja Koskenlaskijajuuston keittäminen kasaan lisää kivan täyteläisyyden ja tuo kermaisuutta myös muusin rakenteeseen. Itse saat päättää kuoritko perunat vai et, mutta itse koin, ettei perunoita tarvitse kuoria, kunhan vain peset ne kunnolla. Ohje löytyykin alta, joten rohkeasti kokeilemaan!

Poro-puikulavuokaa kera karpalohillon.

¦ neljälle hengelle ¦ 45 minuuttia ¦ helppo ¦ gluteeniton, laktoositon, pähkinätön, ei lisättyä sokeria ¦

Ainekset:

8- 10 kpl puikulaperunaa

2 kpl kananmunaa

1 dl gluteeniton kaurajauhoja

2 tl suolaa

2 dl kuohukermaa

Porotäyte:

100 g Lapin liha kylmäsavuporoa

2 kpl salottisipulia

1 kpl purjon vaaleaosa

1 tl mustapippuria

Porokerma:

1 pkt Koskenlaskija kylmäsavuporoa

2 dl kuohukermaa

8 kpl kokonaisia katajanmarjoja

Paistamiseen: voita

Päälle: gluteenittomia kaurajauhoja

Valmista näin:

  1. Putsaa perunat mullasta ja keitä ne kypsiksi. Kuoria ei siis tarvitse poistaa. Anna hetki jäähtyä. Muussaa perunoiden rakenne rikki ja lisää joukkoon kananmunat, kerma, suola sekä jauhot. Sekoita massa hyvin.
  2. Laita ”porokerma” porisemaan. laita kattilaan pilkottu kylmäsavuporo Koskenlaskija, kuohukerma ja murskatut katajanmarjat. Anna keittyä hiljalleen kasaan.
  3. Leikkaa purjo, sipulit sekä kylmäsavuporo kuutioiksi. Paista kaikki edellä mainitut voissa pannulla, niin että saavat hyvän värin. Mausta lopuksi.
  4. Voitele vuoka voilla. Sekoita ”porokerma”, kylmäsavuporotäyte sekä puikulamuusi ja aseta se vuokaan. Ripottele päälle kaurajauhoja ja laita uuniin 225 asteeseen 45 minuutiksi.
  5. Tarjoa karpalohillon tai omena-punaherukkahillon kanssa.

Kuvat & teksti by: kokkaavaisi ja perhe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s